Recept na bezový sirup | recept na šťávu z květů černého bezu
Recept na bezový sirup | šťáva z květů černého bezu. Recept na výborný bezový sirup mám od švagrové Jany. Z této dávky budete mít 3 l bezové šťávy. Krásně voní a je na zimu tou pravou prevencí proti nemocem a pomáhá při kašli. V létě je v kombinaci se sodovkou tím skvělým osvěžením v horkých dnech.
Co je potřeba
2 l převařené vody
30 – 40 květů bezu
70 g kyseliny citrónové
2 kg cukru
Krok 1
Nejdříve si ve velkém hrnci převaříme 2 litry vody a necháme zchladnout. Poté ve vodě rozmícháme kyselinu citrónovou a přidáme květy černého bezu. Necháme pod pokličkou louhovat 24 hodin.
Krok 2
Druhý den přecedíme přes starou utěrku a pořádně vymačkáme. Štávu nalijeme do hrnce, přisypeme 2 kg cukru a pozvolna přivedeme k varu.
Krok 3
Jakmile začne šťáva bublat, odstavíme ji z plotny a ihned plníme do lahví, které si těsně před plněním vypláchneme převařenou vodou. Lahve zašroubujeme a takto necháme do druhého dne vychladnout. Uchováváme v chladu.
Bezový sirup skladujeme v chladnu (ve sklepě).