Zázvorový sirup | recept na vynikající domácí sirup
Zázvorový sirup | recept na vynikající domácí sirup. Tento sirup je opravdu osvěžující jak s vodou, tak i jako limonáda se sodovkou. Lze jej použít i na dochucení čaje v zimních měsících. Zázvor je znám i svými pozitivními účinky při kašli a pálení v krku. Vyzkoušejte můj postup na zázvorový sirup, v několik jednoduchých krocích si přichystáte vynikající domácí sirup.
Co je potřeba
3 l vody
750 g zázvoru
1000 g třtinového cukru
3500 g cukr krupice nebo krystal
25 ks hřebíčku
200 ml vymačkané šťávy z citrónů
50 g čerstvé máty
40 g kyseliny citrónové
Krok 1
Zázvor omyjeme a nasekáme, není třeba ho loupat. V hrnci o objemu 6 l jej zalijeme třemi litry vody, přidáme hřebíček a svazek máty. Přivedeme k varu a odstavíme.
Krok 2
Do teplého odvaru hned nalijeme 200 ml citrónové šťávy, zakryjeme hrnec pokličkou a takto necháme louhovat 24 hodin.
Krok 3
Druhý den zázvor přecedíme přes plenu a ještě vymačkáme. Do tekutiny pak přidáme 40 g kyseliny citrónové a postupně vsypeme všechen cukr. Za stálého míchání svaříme.
Krok 4
Jakmile se začne dělat pěna, hrnec odstavíme z plotny a horkým sirupem ihned plníme horkou vodou vypláchnuté lahve. Dobře je uzavřeme a sirup takto skladujeme v chladnu ve sklepě nebo v lednici.