Bezový likér | recept na vynikající likér z kuliček černého bezu
Bezový likér | recept na vynikající likér z kuliček černého bezu. Černý bez lze využívat od květu po plody, důkazem je i vynikající likér z kuliček černého bezu, který naleznete níže. Recept na bezový likér není nijak složitý a určitě se vyplatí si ho přichystat, má plnou chuť a přitom si zachovává řadu vitamínů. Určitě si bezový likér připravte doma. Je lahodný a v zimě je dobré mít tuhle dobrotu plnou vitamínu C po ruce.
Co je potřeba
2,5 l kuliček černého bezu (na váhu 2 kg)
1 l vody
1 kg cukr krystal
1 balíček vanilkového cukru
100 ml silné instantní kávy (2 vrchovaté polévkové lžíce zalít 100 ml vody)
šťáva z půlky citrónu
½ čajové lžičky mleté skořice
3 hřebíčky (nemusí být)
500 ml rumu
Krok 1
Nachystáme si velký hrnec. Větvičky s černým bezem na chvíli namočíme do studené vody, aby se vyplavily různé nečistoty a hmyz.
Krok 2
Pomocí vidličky obereme z větviček kuličky. Celkem by jich mělo být 2,5 l nebo 2 kg.
Krok 3
Obrané kuličky nasypeme do hrnce, přidáme vodu a pozvolna zahříváme. Jakmile se to začne vařit, vaříme za občasného míchání přibližně 15 minut.
Krok 4
Směs necháme vychladnout (může být i vlahá) a přes cedník vyložený starou utěrkou slijeme a důkladně vymačkáme.
Krok 5
Vzniklou šťávu nalijeme zpět do hrnce. Přidáme cukr krystal, vanilkový cukr, silnou instantní kávu, šťávu z půlky citrónu a skořici (případně ještě 3 hřebíčky, ale nemusí být). Opět pozvolna zahřejeme. Mícháme až do rozpuštění cukru a poté odstavíme ze sporáku a dáme do chladu do druhého dne odpočívat.
Krok 6
Druhý den už jen do hotové směsi nalijeme rum, důkladně rozmícháme a lijeme do předem vypařených lahví. Uchováváme v chladu.