jitulciny-recepty.cz

Bezový likér | recept na vynikající likér z kuliček černého bezu

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bezový likér |  recept na vynikající likér z kuliček černého bezu.  Černý bez lze využívat od květu po plody, důkazem je i vynikající likér z kuliček černého bezu, který naleznete níže. Recept na bezový likér není nijak složitý a určitě se vyplatí si ho přichystat, má plnou chuť a přitom si zachovává řadu vitamínů. Určitě si bezový likér připravte doma. Je lahodný a v zimě je dobré mít tuhle dobrotu plnou vitamínu C po ruce.

Co je potřeba

2,5 l kuliček černého bezu (na váhu 2 kg)

1 l vody

1 kg cukr krystal

1 balíček vanilkového cukru

100 ml silné instantní kávy (2 vrchovaté polévkové lžíce zalít 100 ml vody)

šťáva z půlky citrónu

½ čajové lžičky mleté skořice

3 hřebíčky (nemusí být)

500 ml rumu

Krok 1

Nachystáme si velký hrnec. Větvičky s černým bezem na chvíli namočíme do studené vody, aby se vyplavily různé nečistoty a hmyz. 

Krok 2

Pomocí vidličky obereme z větviček kuličky. Celkem by jich mělo být 2,5 l nebo 2 kg.

Krok 3

Obrané kuličky nasypeme do hrnce, přidáme vodu a pozvolna zahříváme. Jakmile se to začne vařit, vaříme za občasného míchání přibližně 15 minut.

Krok 4

Směs necháme vychladnout (může být i vlahá) a přes cedník vyložený starou utěrkou slijeme a důkladně vymačkáme.

 

Krok 5

Vzniklou šťávu nalijeme zpět do hrnce. Přidáme cukr krystal, vanilkový cukr, silnou instantní kávu, šťávu z půlky citrónu a skořici (případně ještě 3 hřebíčky, ale nemusí být). Opět pozvolna zahřejeme. Mícháme až do rozpuštění cukru a poté odstavíme ze sporáku a dáme do chladu do druhého dne odpočívat.

Krok 6

Druhý den už jen do hotové směsi nalijeme rum, důkladně rozmícháme a lijeme do předem vypařených lahví. Uchováváme v chladu.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/bezovy-liker-recept-na-vynikajici-liker-z-kulicek-cerneho-bezu.html