Džem z rebarbory | recept na skvělý džem
Džem z rebarbory | recept na skvělý džem podle tchýňule. Tento recept mám od své tchýňule a všem ho moc doporučuji. Je to naprosto bombový džem, který nikde nekoupíte! Tchán ho miluje i jen tak s piškoty. Dávka v receptu jde udělat i poloviční, kdyby chtěl někdo jen na zkoušku. Připravte si džem z rebarbory s rebarborou, inspirujte se!
Co je potřeba
1700 g oloupané a pokrájené rebarbory
1000 g želírovacího cukru Dr. Oetker 2:1
2 konzervy ananasu (váha jedné je 560 g)
2 plné hrsti vlašských ořechů
2 polévkové lžíce vody
Rebarboru oloupeme (dělám škrabkou na brambory) a pokrájíme ji na asi 1 cm dlouhé kousky. Poté ji všechnu nasypeme do velkého 5-ti litrového hrnce a podlijeme dvěma lžícemi vody. Elektrický sporák mám na č.4 a za stálého míchání ji pozvolna zahříváme, až začne pouštět šťávu.
Jakmile je šťávy v hrnci tolik, že je za vařečkou vidět široká stopa, tak je pravý čas do hrnce nasypat želírovací cukr. Důkladně ho promícháme s rebarborou a dále přidáme nadrobno pokrájený nebo nasekaný ananas.
Za stálého míchání džem přivedeme k varu a pak vaříme 5 minut (po celou dobu sbíráme pěnu). Po uplynulé době přidáme ještě nasekané vlašské ořechy a minutku mícháme.
Poté si na malý talířek dáme lžičku džemu, a pokud je po vychladnutí tuhý, tak můžeme plnit do skleniček (ještě se mi nestalo, že by mi neztuhl). Skleničky naplněné džemem uzavřeme víčky a do druhého dne necháme otočené dnem vzhůru. Nezavařuji, stejně do Vánoc nemá šanci.
DOBROU CHUŤ!!!