Kapustová polévka | recept
Kapustová polévka | recept. Kapusta obsahuje obrovské množství vitamínu C, kyseliny listové a dalších prospěšných látek. Pokud jste ji dosud do svého jídelníčku nezařadili, dejte jí šanci třeba v následujícím receptu na kapustovou polévku. Poradím vám, jak na to. Polévka je poměrně rychle hotová a věřte, že jí spořádají o odpůrci kapusty. Děti ji ani nepoznali, a tak si dokonce i přidali. Pro ně má tato polévka název “Vylepšená bramboračka”, abych do nich dostala kapustu. Vyzkoušejte ji i vy.
Co je potřeba
půl hlávky kapusty (asi 500g)
1 polévková lžíce sádla
1 cibule
1 čajová lžička sladké mleté papriky
1 čajová lžička mletého kmínu
2 zarovnané polévkové lžíce hladké mouky
4 – 5 větších brambor
1 polévková lžíce Harmonie chuti nebo bujón
1 čajová lžička majoránky
1 čajová lžička granulovaného česneku nebo 3 – 4 prolisované stroužky
sůl, popř. polévkové koření
Krok 1
Ve velkém hrnci (asi 5 l) rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a po chvilce přidáme mletou sladkou papriku (používám teď jedině pravou z Maďarska…má úžasnou barvičku i vůni), mletý kmín a důkladně promícháme. Poté přidáme hladkou mouku, vše promícháme a zalijeme litrem vody (používám převařenou z konvice). Přidáme Harmonii chuti nebo bujón a metličkou vše rozmícháme, aby nebyly hrudky.
Krok 2
Brambory pokrájíme na kostičky, kapustu na nudličky a oboje přidáme do hrnce. Dolijeme ještě dalším litrem vody a vaříme do změknutí.
Krok 3
Když jsou brambory měkké, polévku dochutíme ještě česnekem, majoránkou a podle chuti dosolíme či přikápneme trochu polévkového koření. DOBROU CHUŤ!!!