Máslové velikonoční jidáše | recept na kynutý moučník
Máslové velikonoční jidáše | recept na kynutý moučník. Jsou naprosto skvělé a jak je vidět na fotkách, tak po vytažení z trouby mi nějak rychle tři zmizely z plechu, asi nějací skřítkové. Upečte si máslové velikonoční jidáše, určitě se po nich také jen zapráší.
Co je potřeba
250 ml mléka
140 g másla
10 g sádla
½ kostičky čerstvého droždí
2 žloutky
2 polévkové lžíce medu
300 g polohrubé mouky
210 g hladké mouky
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
citrónová kůra z půlky citrónu
špetka soli
1 vejce na potření
Do kastrolku nalijeme mléko, přidáme odvážené máslo a sádlo a na mírném ohni mléko zahřejeme (nevařit!) a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a sádlo. Necháme zchladnout, aby mléko bylo vlahé a pak do něj rozdrobíme půl kostičky kvasnic a rozmícháme metličkou do ztracena. Těsto osobně zadělávám v domácí pekárně. Mléko nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme ostatní suroviny přesně tak, jak jdou za sebou v receptu. Zapneme program na kynutá těsta a čekáme.
Když je těsto hotové, tak jej rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvarujeme bochánky.
Do bochánků vmáčkneme tvořítko na jidáše (od Tescomy) a necháme je 10 – 15 minut kynout.
Po nakynutí jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, mandlemi nebo je necháme čisté. Dáme je péct do trouby předehřáté na 160°C asi na 25 – 30 minut.
Upečené jidáše dáme vychladnout na mřížku.
DOBROU CHUŤ!!!
Kdo nemá tvořítko na jidáše, tak si z těsta neudělá 12 bochánků, ale hadů a ty pak smotá do tvaru jidáše.