Maminčina čalamáda do kbelíku | recept
Maminčina čalamáda do kbelíku | recept. Na tuto čalamádu lze použít i červené zelí. Paprika je v maminčině původním receptu jen červená, ale mám ráda barvy, a tak kupuji červenou, žlutou i zelenou (trikoloru). Mamka ji dělávala, když jsem byla malá. Teď ji dělávám já a to většinou z dvojité dávky (je děsně žravá). Čalamádu lze připravit stejným způsobem i bez rajčat!
Co je potřeba
2 kg bílého zelí (hlávka)
500 g nedozrálých zelených rajčat
500 g červené papriky nebo trikolora
250 g cibule
250 g mrkve
15 dkg cukru krupice
100 ml slunečnicového oleje
250 ml octa
½ sáčku Deka
Je to velmi jednoduché. Zelí nakrouháme, papriky pokrájíme na nudličky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na půlkolečka a rajčátka na kolečka.
Vše dáváme do smaltovaného kbelíku (postačí i plastová mísa) a poté přidáme zbytek ingrediencí. Všechno důkladně rukama promícháme a zatížíme kbelíkem vody nebo postačí větší miska (záleží, jaké děláte množství čalamády). Přikryjeme víkem (přetáhneme utěrkou) a takto necháme 48 hodin v chladu odpočívat.
Když po dvou dnech čalamáda pustí dost šťávy, tak ji naplníme do sklenic (moc nepěchujeme) a šťávu tak nějak rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Skladujeme ve sklepě.
NEMUSÍ SE ZAVAŘOVAT!
Z této dávky jsem měla 6 ks sklenic o objemu 720 ml.
DOBROU CHUŤ!!!