Babiččiny kynuté lívance | recept
Babiččiny kynuté lívance | recept. Zkoušela jsem dost receptů na lívance. Tuhle jsem prohlížela opět recepty mé babičky a narazila jsem na klasické kynuté lívance. Lidičky! To je bašta! Ty musíte vyzkoušet!
Co je potřeba
1 l mléka
600 g hladké mouky
2 vejce
2 polévkové lžíce cukru
½ kostičky čerstvého droždí
špetka soli
olej na smažení
Mléko nalijeme do většího hrnce a zahřejeme tak, aby bylo jen vlažné. Pak ho buď necháme v tom hrnci nebo přelijeme do jiné větší nádoby (protože těsto pak nakyne, tak aby nepřeteklo). Do vlahého mléka rozdrobíme půl kostičky kvasnic a metličkou je rozmícháme do ztracena. Potom přidáme vejce a ostatní ingredience, které trochu zamícháme metličkou. Poté vše ručním šlehačem na nejnižší otáčky rozmícháme dohladka, aby nebyly hrudky.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout 60 minut.
Nakynuté těsto klademe na lívanečník a na mírném ohni smažíme zlatavé lívance.
Podáváme s tím, co máte rádi. U nás frčí skořicový cukr, marmelády a jablečná povidla.
Z této dávky jsem měla kolem 45 ks lívanců. Můžete udělat poloviční dávku.
DOBROU CHUŤ!!!