Domácí citrónová šťáva | recept na sirup
Domácí citrónová šťáva | recept na sirup. Tahle šťáva u nás frčí. Dělám ji většinou do džbánku a ředím půl na půl sodovka a voda. Navrchu s ledem. V těchto letních dnech vás příjemně osvěží a není to nic drahého. Vyzkoušejte si ji připravit také.
Co je potřeba
3 citróny
1 limetka
1 l vody
1750 g cukru krystal nebo krupice
40 g kyseliny citrónové
Krok 1
Citrusy důkladně vydrbeme kartáčkem v teplé vodě (kdo chce, může použít bio citróny) a nakrájíme je na 1 cm silná kolečka.
Krok 2
Dáme je do hrnce (asi 3 l), zalijeme litrem studené vody, přikryjeme pokličkou a takto necháme citróny luhovat v lednici 3 dny.
Krok 3
Po třech dnech dáme hrnec na sporák, přisypeme do něj cukr, kyselinu citrónovou a pozvolna jej zahřejeme (el. sporák č. 4). Metličkou mícháme, dokud se cukr a kyselina citrónová úplně nerozpustí.
Krok 4
Poté šťávu slijeme přes cedník. Ještě horkou ji nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do druhého dne. Nezavařuji jí, protože u nás rychle mizí. Skladuji ve spíži nebo lednici. Vyzkoušejte!