Maltský salát | recept na zeleninový salát
Maltský salát | recept na zeleninový salát. Tento úžasný salát jsem poprvé jedla u svého bratra Martina, když se vrátil z Malty. Říkal, že si ho tam dával v jedné restauraci. A po příjezdu domů ho musel hned vyzkoušet. V originálu je místo balkánu ovčí sýr. Když salát dělám například ke grilování a vím, že ho hned sníme, tak přidávám ledový salát. Pokud ho dělám třeba do práce na svačinu, tak ledový salát nedávám, protože už není křupavý a to nám nechutná.
Co je potřeba
4 větší rajčata
½ okurky hadovky
1 ks žlutá paprika
10 dkg sušených rajčat (nejlepší mají na váhu v Albertu)
1 sáček černých oliv (mají v Albertu)
1 sáček zelených oliv s papričkou
1 hlávka ledového salátu
100 g balkánského sýra
2 – 3 polévkové lžíce tmavého balzamikového octa
2 polévkové lžíce olivového oleje
sůl dle potřeby
Krok 1
Z této dávky je obří mísa plná salátu, proto si množství upravte dle vlastní potřeby. Švagrová třeba olivy krájí na kolečka a balkán nestrouhá nahrubo, ale krájí na malé kostičky. Já olivy nechávám vcelku, abych si je vychutnala, v konečné fázi je ale božský! Do mísy nakrájíme zeleninu, sušená rajčata krájím na menší kousky, olivy dávám vcelku a balkán strouhám na hrubém struhadle.
Krok 2
Vše spolu promícháme a dochutíme balzamikovým octem, olivovým olejem a dle chuti trochou soli.
Krok 3
Hotový salát necháme nejméně 30 minut vychladit v lednici a můžeme podávat. K salátu máme doma nejradši zapečené bagetky s bylinkovým máslem. Výborná letní večeře, že? Vyzkoušejte! DOBROU CHUŤ!!!