Makový koláč s drobenkou | recept
Makový koláč s drobenkou | recept. Dnešní recept pro milovníky máku je rychlý a stojí za to ho vyzkoušet. Pokud byste rádi použili jako já domácí švestková povidla, pak recept na ně najdete ZDE. Jak udělat drobenku mám popsané ZDE nebo ZDE. Upečte si makový koláč podle mého receptu.
Co je potřeba
2 hrnky polohrubé mouky (hrníček o objemu 250ml)
½ hrnku cukru krupice
1 hrnek mléka mléka
½ hrnku oleje
1 celé vejce
1 prášek do pečiva
Maková náplň:
200 g mletého máku
400 ml mléka
200 g švestkových povidel
1 čajová lžička mleté skořice
Nejdříve v míse smícháme sypké suroviny a poté přidáme ty ostatní. Vyšleháme hladké těsto, které nalijeme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. V hrnci na mírném ohni přivedeme mléko k varu. Poté ho odstavíme z plotny a metličkou do mléka zamícháme mletý mák. Nakonec přidáme švestková povidla, skořici a důkladně promícháme. Podle chuti můžete osladit moučkovým cukrem.
Ještě teplou makovou náplň rozetřeme na těsto asi 1,5 cm od okrajů. Buchtu nakonec posypeme drobenkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 35 – 40 minut (jak mají okraje buchty tmavší zlatou barvu, tak vytahuji).
Při servírování ještě zlehka posypu moučkovým cukrem, protože to moji kluci rádi.
DOBROU CHUŤ!!!
Když mi drobenka zbude, tak ji nasypu do igelitového sáčku a dám zamrazit. Na další buchtu je hned po ruce a jako čerstvá.