Vlčická čalamáda | recept na nakládanou zeleninu
Vlčická čalamáda | recept. Tahle čalamáda u nás frčí. Hodí se ke grilovanému masu, k hlavnímu jídlu do misky místo salátu a nebo jako obloha k minutkám. Není náročná na přípravu a nestojí svět.
Co je potřeba
1 hlávka bílého zelí (asi 2,5 kg)
4 ks červené papriky
3 ks cibule
5 ks mrkve
400 g cukru krupice
140 g soli
400 ml 8% octa
300 ml slunečnicového oleje
Do velké mísy nakrouháme zelí, červenou papriku pokrájíme na nudličky, cibulku na půlkolečka a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
Poté přidáme ocet, olej, cukr a sůl. Vše důkladně rukama promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a takto necháme čalamádu odležet do druhého dne, aby pustila šťávu.
Druhý den zeleninu dáme do sklenic (moc nepěchujte) a potom do každé sklenice nalijeme šťávu (tak nějak všude stejně). Uzavřeme víčky a sterilujeme.
Hotovou čalamádu zavařuji v horkovzdušné troubě 12 minut na maximum. Postup na zavařování v horkovzdušné troubě mám popsaný ZDE.
Z této dávky jsem měla 8 sklenic o objemu 720 ml.
DOBROU CHUŤ!!!