Salát z kysaného zelí | recept na salát plný vitamínů
Salát z kysaného zelí | recept na salát plný vitamínů. Tento salát dělala manželova babička. Připravuje se z domácího kysaného zelí, které obsahuje spousty vitamínů a je výborné v zimních měsících na posílení imunity. Z kupovaného jde určitě také, ale nezkoušela jsem. Recept, jak si naložit své zelí do zeláku najdete ZDE. Připravte si také salát z kysaného zelí, je opravdu vynikající a přitom tolik zdravý.
Co je potřeba
50 – 100 ml vody
asi 1 kg domácího kysaného zelí
menší červená cibule
1 – 2 polévkové lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce cukru
½ polévkové lžíce soli
pepř
Nejdříve si skočíme do sklepa nabrat zelí. POZOR – do zeláku se nesmí sahat rukama! Používám vařečku, kterou zelí naberu a rukou jen přidržím nabrané zelí. Pokud byste nabrali zelí rukou, tak je veliká pravděpodobnost, že se vám brzy zkazí. My zelí nakládáme začátkem listopadu a vydrží nám ve sklepě až do června. Každoročně si ho objednávám již nakrouhané v místním krámku. Kupuji 15 kg do 20 l zeláku a vyjde něco kolem 150 Kč. Kdo nemá chladný sklep a zelí mu tak dlouho nevydrží, může si zelí začátkem ledna nacpat do sklenic a zavařit. Nabírám plnou misku (odhadem asi 1 kg zelí). Ze zelí nad miskou rukama vymačkám šťávu a vytvořím tuhou kouli. Vymačkané zelí nakrájím jakoby na kostičky a vrátím zpět do omyté misky.
Poté přidám najemno nakrájenou červenou cibulku, vodu (nejdříve 50 ml a zbytek dle potřeby), olivový olej a dochutím cukrem, solí a špetkou pepře. Poměry u cukru a soli jsou orientační, většinou ještě přidávám trošku od každého (to musí každý podle své chuti).
Teď vše rukama pořádně promíchám a promnu mezi prsty a uvidím, jak ještě zelí pustí šťávu. Pak ještě buď přidám trochu vody nebo už žádnou. A je hotovo. Hotový salát přendám do misky s víkem a nechám nejméně 2 hodiny odležet v lednici. Úplně nejlepší je ale až druhý den. Většinou salát dávám jako oblohu k hlavnímu jídlu, ale máme ho rádi i samotný v misce k obloženému chlebu nebo grilovanému masu.
DOBROU CHUŤ!!!