Domácí játrová paštika | recept
Domácí játrová paštika | recept. Co takhle si vyrobit svou paštiku? Je to celkem rychlovka a hlavně víte, co v ni máte.
Co je potřeba
500 g kuřecích jater
2 cibule
2 čajové lžičky sušeného česneku nebo 3 stroužky
1 čajová lžička uzené mleté papriky (může být i normální)
1 čajová lžička sušeného tymiánu nebo 1 větvička
100 g anglické slaniny
1 plná polévková lžíce sádla
1 malý panák bylinkové lihoviny
3 polévkové lžíce 31% smetany Kunín (modrá)
1/2 kostky másla
sůl, pepř
Nejprve si nakrájíme na kostičky cibuli a slaninu.Na pánev dáme lžíci sádla a na něm osmahneme (el. sporák č.6) cibuli.
Jak začne cibulka zlátnout, přisypeme česnek a tymián. Když se tymián rozvoní, přidáme kuřecí játra a slaninu. Vše promícháme a restujeme. Jakmile se játra zatáhnou, přilijeme bylinkový likér, promícháme a dusíme po pokličkou, dokud se šťáva nezačne vypařovat.
Když šťáva vytvoří sosík, přidáme lžičku uzené papriky, promícháme a tekutinu necháme odpařit. Teď játra přesypeme do šlehací mísy, přidáme máslo a smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme. Dle chuti osolíme a opepříme (já lehce přesolím, protože druhý den po vychlazení je paštika slaná akorát).
Hotovou paštiku přendáme do skleněné dózy (používám 200 g od instantní kávy) nebo 720 ml zavařovací sklenice a zalijeme rozpuštěným sádlem se špetkou tymiánu.
Zavíčkujeme a dáme do druhého dne chladit do lednice. Druhý den už baštíme a na domácím chlebu je nejlepší.
DOBROU CHUŤ!!!