Domácí jogurt z jogurtovače | postup
Domácí jogurt z jogurtovače | postup. Vyrobit si domácí jogurt v jogurtovači není nic těžkého. Poprvé jsem zkusila výrobu z čerstvě nadojeného mléka od místního zemědělce, ale jogurty měly zvláštní „ocas“. Teď používám nejvíce Selské mléko od Olmy nebo BIO mléko. Tato mléka mám vyzkoušená a jogurty z nich všem chutnají.
Co je potřeba
1 l plnotučného čerstvého mléka
1 Activia bílá
2 polévkové lžíce cukru krupice
2 rovné lžíce sušeného mléka
Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a sušené mléko. Na mírném ohni (el. sporák č.4) mléko pozvolna zahřejeme na 80°C. Já používám teploměr od šunkovaru. Ti, kteří ho nemají, míchají tak dlouho, dokud se nezačne z mléka více kouřit (nemělo by ale bublat!). Potom vypneme sporák, hrnec odstavíme z plotny a necháme vychladnout na 40°C. Poznáme to tak, že prst nepálí, když ho strčíme do mléka. Teď do mléka přidáme Activii a metličkou zamícháme. Směsí plníme skleničky po rysku a vkládáme do jogurtovače.
Jogurtovač zapneme na 5 hodin (nastavuji si radši budíček na telefonu). Hotové jogurty nechám asi 2 hodinky vychladnout na chodbě a potom je uložím do lednice.
DOBROU CHUŤ!
Do jogurtu si podle chuti přidávám různé marmelády, ovesné vločky nebo cereální kuličky.