Moravský kynutý koláč | recept od Kajdy
Moravský kynutý koláč | recept od Kajdy. Není nad poctivý kynutý koláč, vyzkoušejte jeho moravskou variantu. Oproti obyčejným mají navíc ještě tvarohovou náplň ve spodní vrstvě. Upečtě si moravský kynutý koláč podle Kajdy.
Co je potřeba
1 kg polohrubé mouky
150 g cukru
200 g másla
3 – 4 žloutky
50 g droždí
500 ml mléka
citrónová kůra
tvarohová náplň (tvaroh, trochu cukru dle chuti a mléko na rozmíchání)
Na drobenku:
polohrubá mouka
cukr moučka
máslo
vanilkový cukr
Uděláme kvásek (droždí a vlažné mléko s trochou mouky). Z uvedených ingrediencí a kvásku vypracujeme vláčné hladké těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, rozdělíme na 4 – 6 stejných kousků a zakulatíme. Vytvoříme placku. Z tvarohu, trochy cukru a mléka umícháme nádivku a naplníme jí těsto. Dobře uzavřeme a položíme na plech. Vytvoříme opatrně placku tak, aby nám nepraskla a nevytekla nápň. Potřeme marmeládou (dle chuti), okraje potřeme vajíčkem. V míse smícháme všechny ingredience na drobenku a pak jí posypeme koláč. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. DOBROU CHUŤ!!!