jitulciny-recepty.cz

Tvarožník | recept na koláč od Kajdy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Tvarožník | recept na koláč od Kajdy. Upečte si vynikající tvarožník podle receptu od Kajdy. Jeho příprava není náročná a přitom se s ním můžete blýsknout i před návštěvou. Pokud zbožňujete tvaroh, je následující recept svořen přímo pro vás.

Co je potřeba

NA TĚSTO:

220 g hladké mouky

120 g másla

50 g moučkového cukru

na špičku nože soli

1 žloutek

1 kg luštěniny na předpečení

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:

500 g tvarohu

4 vejce

160 g cukru

strouhaná kůra z citronu

100 g másla

60 g škrobové moučky

80 g rozinek

2 cl griotky (nemusí být)

Krok 1

Na vál prosejeme mouku a prohněteme ve vláčné těsto spolu s máslem, moučkovým cukrem, solí a žloutkem. Zabalíme do fólie a necháme v ledničce asi 2 hodiny odpočinout.

Krok 2

Předehřejeme troubu na 200°C. Rozinky namočíme do griotky. Křehké těsto vyválíme do kulaté placky a rukou dotvarujeme do dortové formy, okraje pečlivě přitiskneme, přečnívající těsto odkrojíme.

Krok 3

Dno několikrát propíchneme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, naplníme luštěninou a pečeme ve středu trouby 10 minut. Koláč vyndáme a teplotu snížíme na 160°C.

Krok 4

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. K tvarohu přidáme žloutky, polovinu cukru a ušleháme do pěny. Následně citronovou kůru, měkké máslo a škrobovou moučku vmícháme do tvarohu, potom přidáme namočené rozinky a dobře promícháme. Bílek se zbytkem cukru ušleháme do tuha a vmícháme do tvarohové hmoty.

Krok 5

Tu poté vylijeme na předpečené těsto, uhladíme a pečeme 45 minut.

Krok 6

Necháme trochu zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem. DOBROU CHUŤ!!!

Kdo nechce dělat z bílků sníh, jde to i s celým vejcem, na chuti to neubere, ale tvarohové těsto bude trochu řidší.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/recepty-od-kajdy/tvaroznik-recept-na-kolac-od-kajdy