Tvarožník | recept na koláč od Kajdy
Tvarožník | recept na koláč od Kajdy. Upečte si vynikající tvarožník podle receptu od Kajdy. Jeho příprava není náročná a přitom se s ním můžete blýsknout i před návštěvou. Pokud zbožňujete tvaroh, je následující recept svořen přímo pro vás.
Co je potřeba
NA TĚSTO:
220 g hladké mouky
120 g másla
50 g moučkového cukru
na špičku nože soli
1 žloutek
1 kg luštěniny na předpečení
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
500 g tvarohu
4 vejce
160 g cukru
strouhaná kůra z citronu
100 g másla
60 g škrobové moučky
80 g rozinek
2 cl griotky (nemusí být)
Krok 1
Na vál prosejeme mouku a prohněteme ve vláčné těsto spolu s máslem, moučkovým cukrem, solí a žloutkem. Zabalíme do fólie a necháme v ledničce asi 2 hodiny odpočinout.
Krok 2
Předehřejeme troubu na 200°C. Rozinky namočíme do griotky. Křehké těsto vyválíme do kulaté placky a rukou dotvarujeme do dortové formy, okraje pečlivě přitiskneme, přečnívající těsto odkrojíme.
Krok 3
Dno několikrát propíchneme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, naplníme luštěninou a pečeme ve středu trouby 10 minut. Koláč vyndáme a teplotu snížíme na 160°C.
Krok 4
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. K tvarohu přidáme žloutky, polovinu cukru a ušleháme do pěny. Následně citronovou kůru, měkké máslo a škrobovou moučku vmícháme do tvarohu, potom přidáme namočené rozinky a dobře promícháme. Bílek se zbytkem cukru ušleháme do tuha a vmícháme do tvarohové hmoty.
Krok 5
Tu poté vylijeme na předpečené těsto, uhladíme a pečeme 45 minut.
Krok 6
Necháme trochu zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem. DOBROU CHUŤ!!!
Kdo nechce dělat z bílků sníh, jde to i s celým vejcem, na chuti to neubere, ale tvarohové těsto bude trochu řidší.