Zapečený pangasius s jarní cibulkou | recept na snadné zapečené jídlo
Zapečený pangasius s jarní cibulkou | recept na snadné zapečené jídlo. Recept na zapečeného pangasia je výbornou úpravou této nepříliš chuťově výrazné ryby. Díky jarní cibulce hraje pokrm barvami, sýr se smetanou zase zaručí zlatou kůrku a výborný sos. Nejlepší je zapečeného pangasia podávat s bramborovými přílohami, vyzkoušejte ho třeba se šťouchanými bramborami.
Co je potřeba
500 g pangase (může být mražený)
1 smetana 30 %
4 – 5 ks jarní nebo lahůdkové cibulky (případně pórek)
100 g eidamu
koření na ryby
kmín
sůl
1 čajová lžička bazalky
máslo
citrónová šťáva nebo lemonka
Krok 1
Rybu necháme rozmrznout. Když by byla hodně mokrá, zabalíme ji do pleny nebo čisté utěrky a vysušíme ji.
Krok 2
Poté ji zalijeme citrónovou šťávou asi na 5 – 10 minut. Mezitím si pokrájíme jarní cibulku na 0,5 cm silné proužky, ale pouze zelenou část – zbytek použijeme do brambor.
Krok 3
Pangasia osolíme z obou stran a z jedné strany ho posypeme trochou kmínu. Stejnou stranou ho položíme na máslem vymazaný pekáček. Vrchní stranu posypeme kořením na ryby.
Krok 4
Rybu zasypeme jarní cibulkou a najemno nastrouhaným eidamem. Nakonec vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku bazalky.
Krok 5
Dáme zapéct (bez pokličky) do trouby předehřáté na 180°C asi na 15 – 20 minut, dokud nebude vršek zlatavý.
Krok 6
Mezitím si připravíme šťouchané brambory. Do uvařených brambor zamícháme zbytek jarní cibulky pokrájený na slabá kolečka a asi tři plátky másla. Dle potřeby brambory ještě dosolíme. A následně rozšťoucháme.
Krok 7
Když je ryba krásně zlatavá, podáváme se šťouhanými bramborami. Pod rybou by se nám měl uvolnit výborný sos, můžeme jím ještě polít brambory. Dobrou chuť!