Bezový sirup | recept na domácí šťávu
Bezový sirup | recept na domácí šťávu. Bezový sirup je úžasný doplněk zimních čajů nebo namíchaný se sodovkou a ledem úžasný zaháněč žízně v parných létech.
Z jedné dávky jsem měla skoro 3 litry sirupu. Je takový zvláštně nakyslý, ale přitom slaďoučký.Vyzkoušejte! Budete mile překvapeni!
Co je potřeba
20 – 25 květů černého bezu
2 kg cukru
50 g kyseliny citónové
2 l převařené a vychladlé vody
Oprané květy, zbavené dlouhých zelených částí, vložíme do třílitrové sklenice, zalijeme převařenou a vychladlou vodou a necháme 24 hodin luhovat.
Druhý den vodu zcedíme, květy vymačkáme a do zbytku výluhu přisypeme kyselinu citrónovou a cukr.
ZASTUDENA mícháme, dokud se nám kyselina a cukr nerozpustí.
Nakonec nalijeme do důkladně vymytých lahví (např. od alkoholu) a skladujeme pokud možno v chladu a temnu.
DOBROU CHUŤ!!!
Skladovat v chladu a spotřebovat tak do 3 měsíců. Pokud skladujete v lednici, tak vydrží i déle.