Med z květů černého bezu | recept na domácí med
Med z květů černého bezu | recept na domácí med. V těchto dnech rozkvétá černý bez. Někde už je možná v plném květu, ale tady u nás v Krkonoších teprve začíná. Doufám, že tenhle bezva med stihnete zkusit všichni! Rozhodně si udělejte alespoň jednu dávku na zimu, protože je k nezaplacení! Když mě v zimě začínalo pobolívat v krku, tak jsem si 3x denně dala čajovou lžičku téhle dobroty a sladila si čaj a nemoc se ani nestihla rozjet. Jednoduše během dvou dnů ustoupila! Prckovi tím sladím čaj celoročně a zatím (musím zaklepat) měl jen rýmičku.
Co je potřeba
1 l vody
25 velkých květů černého bezu
1 kg cukru
1 velký citrón
Krok 1
Květy bezu rovnou ze stromu stříhám nůžkami těsně za okvětím. Pak květy propláchnu pod studenou vodou a nechám okapat.
Krok 2
Okapané květy vložíme do velkého hrnce, přidáme na plátky pokrájený oloupaný citrón, zalijeme litrem vody a povaříme 20 minut. Poté vše necháme 24 hodin odležet. Druhý den vše přecedíme přes plenu a důkladně vymačkáme, až nám zbude jen taková koule z květů.
Krok 3
Do vymačkané šťávy (samozřejmě, že už to není litr, ale rozhodně žádnou vodu nedolévejte!) přidáme cukr a vaříme tak dlouho (el. sporák na č. 4), dokud se nám nevytvoří zlatavý med – vaří se to za občasného míchání asi 2 hodiny (já vařím 2 hodiny na č. 4, pak sporák stáhnu na č. 3 a nechám ještě hodinku pomalinku dozlátnout).
Krok 4
Můžete to vařit i méně, med nemusí být až tak moc „karamelový“, stačí takový světlejší, jak kdo rád. Když je med hotový, přelijeme ho do skleniček od dětské přesnídávky nebo i jiných a otočíme do druhého dne dnem vzhůru.
Krok 5
Většinou med dělám rovnou z dvojité nebo trojité dávky. Loni jsem dělala vždy z trojité, tzn. ze 3 l vody, 3 kg cukru, 3 citrónů a 90 květů černého bezu jsem měla vždy 17 skleniček od dětské přesnídávky, letos jich bylo z té samé dávky 18 kousků. Je to bomba a je strašně moc dobrý a voňavý! Určitě ho udělejte! DOBROU CHUŤ A HLAVNĚ ZDRAVÍČKO!!!