jitulciny-recepty.cz

Pampeliškový med | recept na domácí med

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pampeliškový med | recept na domácí med. Poradím vám krok za krokem, jak si z pampelišek připravit med. Natrháme si 500 květů pampelišky, nejlepší jsou kolem poledne, když jsou v plném květu, ale není to podmínkou. Pampelišky trháme i s tou zelenou hlavičkou a bez stonku. Květy oklepeme od broučků a mravenců! Rozhodně, jak se někde píše, květy neoplachujeme, protože bychom odstranili i pyl! Fantastická je ta vůně, která se line bytem už při vaření květů, je to nádhera! Med je dobrý při nachlazení a chřipce a nebo jen tak na oslazení čaje.

Co je potřeba

500 květů pampelišky

2 citróny

2 l vody

2 kg cukru

Krok 1

Květy vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou, přidáme na kolečka pokrájené a omyté citróny.

Krok 2

Elektrický sporák zapneme na č. 4 a tuto směs přivedeme k varu. Následně vaříme ještě 15 minut, odstavíme z plotny a odneseme do chladna (špajz, chodba), kde necháme směs luhovat 24 hodin, minimálně však 16 hodin!

Krok 3

Druhý den přecedíme přes plínu, vymačkáme a přidáme 2 kg cukru a dáme vařit. Vaříme tak, že elektrický sporák dáme na č. 4, a když se nám šťáva začne vařit, necháme ji 20 minut bublat (za občasného míchání). Poté sporák stáhneme na č. 3 a vaříme pozvolna ještě asi 30 – 50 minut.

Krok 4

Hotový med plníme do důkladně omytých a osušených skleniček, zavřeme víčky a obrátíme do druhého dne víčkem dolů. Osobně jsem med lila do skleniček od Kunovjanky a z jedné dávky jsem jich měla sedm. Dělala jsem rovnou dvojitou dávku, a tak jsem celkem měla 13 a půl skleničky medu (ta půlka asi zmizela při vaření, kdy jsem med mlsala). Rozhodně budu dělat ještě alespoň dvě dávky. DOBROU CHUŤ!!!


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-medicina-napoje/pampeliskovy-med-recept-na-domaci-med