Kyselo bez kvásku | recept na nepravou krkonošskou specialitu
Kyselo bez kvásku | recept na nepravou krkonošskou specialitu. Místní specialita – pravé krkonošské kyselo se dělá z chlebového kvásku, ale jsou kraje, kde ho ani za nic neseženete. A přitom byste si ho tak rádi uvařili? Není problém, vyzkoušejte můj recept na tuto nepravou krkonošskou specialitu. Zaručuji vám, že se budete olizovat až za ušima.
Co je potřeba
1 balíček žampiónové polévky
5 větších brambor
3 vajíčka
3 – 4 cibule
asi 250 g hub (používám mražené)
1 zakysaná smetana
sůl
2 – 3 polévkové lžíce octa
maggi
kmín
100 ml mléka
100 ml vody
2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky
Krok 1
Syrové brambory si nakrájíme na větší kostky nebo na půlměsíčky. Do osolené vody dáme houby, přidáme trochu kmínu a přihodíme připravené brambory. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Krok 2
Ve 100 ml studené vody si rozmícháme žampiónovou polévku. Když jsou brambory měkké, tak k nim do hrnce nalijeme rozmíchanou polévku a asi 5 – 10 minut povaříme.
Krok 3
V půllitru si smícháme zakysanou smetanu s asi 100 ml studeného mléka a přisypeme 2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Za stálého míchání vlijeme do kysela a povaříme asi 10 minut, dokud nám polévka trochu nezhoustne.
Krok 4
Dále si usmažíme míchaná vajíčka (osolená a s kmínem). Následně je přidáme do polévky a zamícháme.
Krok 5
Následně si na pánvi osmahneme cibulku (asi 2 – 4ks) nakrájenou na kostičky a přidáme do kysela. Zamícháme a je hotovo! Dochutíme octem (2– 3 polévkové lžíce), solí a maggi.
Krok 6
Na talíři ještě kyselo poléváme trochou rozškvařeného másla a popřípadě si každý ještě dle chuti přidá ocet.
Brambory lze uvařit i předem ve slupce (v tom případě na začátku vaříte asi 20 minut jen houby) a do hotového kysela si je potom nakrájíte.