Zapečená brokolice | recept
Zapečená brokolice | recept. V originále se tento recept jmenuje „Gratinovaný květák“ a najdete ho na stránkách Olivové (nejen) kuchařky. Recept jsem si upravila k obrazu svému a věřte mi, že je to fakt velká dobrota! Připravte si také zapečenou brokolici a jistě mi dáte za pravdu.
Co je potřeba
500 g brokolice
asi 1 kg brambor (dle potřeby)
půlka pórku
1 smetana (250 ml)
10 – 15 dkg anglické slaniny
10 – 15 dkg eidamu
2 vejce
1 čajová lžička Solčanky nebo Podravky
Brambory oloupeme a pokrájíme na asi 1,5 – 2 cm silná kolečka.
Brokolici naporcujeme na menší růžičky a dáme společně s bramborami vařit do slané vody asi na 10 minutek (od začátku varu).
Pak zcedíme a mezitím si na suché pánvičce zlehka osmahneme na kostičky pokrájenou slaninu, dokud nepustí šťávičku.
Potom si do máslem vymazané zapékací mísy nasypeme zcezené brambory s brokolicí, přihodíme osmahnutou slaninu, nahrubo nastrouhaný sýr a na kolečka pokrájený pórek.
Vše spolu promícháme a zalijeme smetanou, ve které jsme si rozmíchali dvě celá vejce se lžičkou Solčanky. Přikryjeme víkem a dáme do předehřáté trouby na 200°C zapéct asi na 30 minutek.
Všem vřele doporučuji vyzkoušet. Je to neskutečná dobrůtka a náš prcek snědl celý hluboký talíř.
DOBROU CHUŤ!!!