Koprovka s vejcem | recept na klasickou omáčku
Koprovka s vejcem | recept na klasickou omáčku. Koprovka patří ke stálicím české kuchyně. Vyzkoušejte si tuto klasickou omáčku podle mého receptu. Předpis je bez masa a je hotový během chvilky. Nejlépe koprovka chutná s vařenými bramborami, ale klidně můžete zvolit i knedlíky. Neodmyslitelnou ingrediencí je kopr, kterým rozhodně nešetřete. Vyzkoušejte můj recept na koprovku, určitě si ji oblíbíte.
Co je potřeba
100 g másla
500 ml vody
600 ml mléka
1 a půl kelímku šlehačky (mohou být i dva )
5 polévkových lžic sterilovaného kopru
3 polévkové lžíce hladké mouky
5 plných lžic cukru krystal
2 a půl zarovnané čajové lžičky soli
4 ks natvrdo vařených vajec
brambory nebo knedlíky k podávání
Krok 1
Nejprve si uděláme máslovou jíšku – do rozpuštěného másla nasypeme hladkou mouku, chvíli orestujeme na malém plameni.
Krok 2
Dále za stálého míchání metličkou zalijeme horkou vodou. A poté zalijeme ještě mlékem, které by mělo mít buď pokojovou teplotu nebo být alespoň vlažné, aby se omáčka nesrazila.
Krok 3
Osolíme a za občasného míchání zvolna vaříme asi 10 minut. Potom přidáme sterilovaný kopr a opět provaříme asi 10 minut.
Krok 4
V dalším kroku osladíme a zalijeme šlehačkou. Jakmile se nám omáčka začne vařit, odstavíme hrnec ze sporáku.
Krok 5
Do hotové omáčky dáme půlená vejce. Podáváme s vařeným bramborem ve slupce nebo houskovým knedlíkem.