Řepa se zelím | recept
Řepa se zelím | recept. Co s úrodou řepy? Co takhle ji naložit se zelím?Je to neskutečná dobrota. Dělám ji každoročně (když mám teda dobrou úrodu). U nás se dlouho neohřeje, mizí doslova před očima. Připravte si podle následujícího návodu řepu se zelím. Určitě si pochutnáte!
Co je potřeba
1 kg vařené řepy (15 minut vařit ve slupce a potom oloupat, jinak se vaří stejně jako brambory – do změknutí)
1 kg čerstvého bílého zelí
20 dkg cibule
250 ml octa
750 ml vody
2 lžíce soli
2 a 1/2 lžíce cukru
Uvařenou a zchladlou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a cibuli na slabší půlkolečka.
Zelí a cibuli smícháme a povaříme v nálevu z vody, octa, soli a cukru (na el. sporáku na č. 4 asi 5 minutek). Nejprve svaříme nálev a potom, když se začíná vařit, stáhneme plotnu na č. 4 a přidáme povařit zelí smíchané s cibulí.
Poté nakrájenou řepu smícháme se zelím a sterilujeme.
Dělala jsem rovnou trojnásobnou dávku a mám 15 velkých (720 ml) sklenic. DOBROU CHUŤ!!!
Pokud chcete zavařovat jako já v horkovzdušné troubě téměř bez práce, tak návod jak na to, najdete ZDE.
Jako přílohu už na talíři nebo v kompotové misce – smíchejte si řepu s tatarkou a budete se oblizovat až za ušima!!! My to zbožňujeme.