Červená řepa v klasickém nálevu | recept na nakládanou řepu
Červená řepa v klasickém nálevu | recept na nakládanou řepu. Nakládaná řepa lze sice dneska běžně koupit v jakémkoli supermarketu, nicméně domácí je domácí. Vyzkoušejte si ji připravit podle mého receptu a uvidíte, že po té kupované už nesáhnete.
Co je potřeba
4 kg řepy
3 l vody
1 l octa
12 dkg soli
15 dkg cukru
anýz
fenykl
kmín
křen
Na 4 kg na kostičky pokrájené řepy je potřeba jedna dávka láku a asi 10 – 12 velkých sklenic o objemu 720 ml. Řepu uvaříme jako brambory ve slupce. Necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Řepou naplníme sklenice a navrch do každé dáme špetku (jen tak mezi prsty) kmínu, anýzu, fenyklu a potom buď jedno asi 0,5 cm silné kolečko křenu nebo 1 čajovou lžičku najemno strouhaného křenu.
Zalijeme teplým lákem, zavíčkujeme a zavaříme. Zavařuji v horkovzdušné troubě 10 minut na 250°C.
Poté vytáhneme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru.
Je to dobrůtka!!!
DOBROU CHUŤ!!!