Jablková povidla | recept na domácí povidla
Jablková povidla | recept na domácí povidla. Povidla nemusí být jen švestková, zkuste i jablková. Z této dávky jsem měla moc skleniček, koukněte na fotky. Povidla do druhého dne krásně ztuhnou a jsou naprosto bombová! Určitě zkuste, já dělala dvě dávky a myslím, že mám vystaráno i na příští rok.
Co je potřeba
5 kg jablek ( i padaných)
2,5 kg krystalového cukru
125 ml octa
2 čajové lžičky mleté skořice
6 kusů badyánu
21 kusů hřebíčku
Omytá jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo, vložíme do velkého kastrolu (alespoň na 8 – 10 litrů), přidáme ocet, cukr a koření a takto necháme pod pokličkou odležet do druhého dne někde v chladu (já to dala přes noc ven na terasu).
Do druhého dne jablíčka pustí šťávu. Pak je dáme vařit asi na hodinku a čtvrt (el. sporák č.6 a jak začnou probublávat, tak stáhneme na č.4), až zasklovatí (jak poznáte, že jsou sklovatá…viz. video).
Je důležité je hlídat a míchat, aby se nepřipálila. Když jsou povidla hotová, tak je tyčovým mixérem rozmixujeme.
Naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a do druhého dne je otočíme dnem vzhůru. Nezavařujeme.
DOBROU CHUŤ!!!