Švestková povidla | recept na povidla pečená v troubě
Švestková povidla | recept na povidla pečená v troubě. Z této dávky jsem měla dvě velké sklenice o objemu 720 ml. Všem moc doporučuji, je to lahoda a už nikdy více nebudete kupovat! Připravte si také domácí švestková povidla, podle tohoto receptu jsou opravdu jednoduchá a ta skvělá chuť vás na konci opravdu odmění.
Co je potřeba
2 kg švestek
2 polévkové lžíce octa
50 dkg cukru krystal
1/2 čajové lžičky mleté skořice
3 roztlučené hřebíčky
4 polévkové lžíce rumu
Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech (ten klasický s vyšším okrajem, jak je u každé trouby) a pokapeme je octem. Takto dáme péct do trouby předehřáté na 250°C na 25 minut. BĚHEM PEČENÍ ŠVESTKY ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!
Po uvedené době švestky posypeme 25 dkg krystalového cukru a dáme péct na 15 minut. Po 15-ti minutkách švestky opět posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut péct do trouby.
A je hotovo. Švestky by měli mít kolem sebe trochu šťávičky (pokud se vám zdá, že šťávy je hodně, tak povidla nechte ještě o 5 – 10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup.
Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme.
Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou naprosto nejlepší, které jsem kdy jedla a s kupovanými se vůbec nedají srovnávat! DOBROU CHUŤ!!!
Poznámka: Povidla jsem dělala stejným způsobem, jen jsem udělala rovnou dva plechy, které jsem dala do trouby nad sebe a zapnula horkovzuch. Takže byla paráda, že ve stejném čase jsem měla rovnou dvě dávky povidel.