"Lasaně" | můj recept na lasagne
"Lasaně" | můj recept na lasagne. Lasagne - těstovinové pláty s masovou omáčkou získávají i v českých kuchyních na oblibě. Netroufáte si na ně tzv. od oka? Vyzkoušejte můj recept na lasagne, je vyzkoušený o osvědčený. Přivolejte si trochu slunné Itálie do své kuchyně, uvídíte, že je nebudete vařit naposledy.
Co je potřeba
Masová směs:
500 g mletého masa
1 větší cibule
140 g rajčatového protlaku
2 – 3 čajové lžičky Harmonie chuti
2 stroužky česneku
3 polévkové lžíce kečupu
1 čajová lžička oregána
1 čajová lžička bazalky
olej
sůl
20 dkg sýra na postrouhání
500 g lasaní
Bešamelová omáčka:
60 g másla
3 polévkové lžíce hladké mouky
500 ml mléka
Krok 1
Cibuli pokrájíme na kostičky a necháme ji na oleji zesklovatět (el. sporák na č.6). Poté přidáme mleté maso, důkladně promícháme. A až nám maso pustí šťávu, tak přidáme Harmonii chuti a trochu soli (pozor, Harmonie je dost slaná, tak ať to nepřesolíte), promícháme.
Krok 2
Sporák si nastavíme na č.4 a na pánvičce necháme rozpustit máslo. Přidáme hladkou mouku a důkladně metličkou promícháme, aby nebyly hrudky. Když nám jíška zezlátne, tak pánvičku odstavíme ze sporáku a za stálého míchání jíšku zalijeme mlékem a důkladně promícháme. Omáčka nám trochu zhoustne, ale měla by být krásně hladká a tekutá. Pokud se Vám bude zdát, že je moc hustá, tak ještě přilijte mléko.
Krok 3
Mezitím se nám dodělalo maso. Když se nám šťáva vysmahne (el. sporák na č.4), tak přidáme rajčatový protlak, oregáno, bazalku a opět důkladně promícháme. Potom přilijeme vodu. Vody tolik, aby omáčka byla jakoby zahuštěná, ale zase aby jí nebylo málo, aby ji lasaně do sebe mohly nasáknout. Přidáme prolisovaný česnek, kečup a povaříme asi 10 – 15 minut (dle potřeby ještě doléváme vodu). Nakonec dle potřeby ještě dosolíme.
Krok 4
Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem a vrstvíme lasaně (dávají se tak, jak jsou – syrové, nepředváří se nebo jinak neupravují), masovou omáčku, bešamelovou omáčku a nahrubo strouhaný sýr. Takto uděláme asi 3 – 4 vrstvy (záleží na velikosti pekáče) a poslední vrstvu ukončíme masovou směsí, bešamelovou omáčkou a postrouhaným sýrem.
Krok 5
Pekáč přikryjeme alobalem a dáme takto zapéct do předehřáté trouby na 180°C na 20 – 25 minut.
Krok 6
Poté alobal sundáme a ještě necháme zapéct dalších 10 minut, aby nám vršek krásně zezlátnul. A je hotovo, podáváme nejlépe se zeleninovým salátem. Jsou fakt výborné, rodinka se mohla ujíst. DOBROU CHUŤ!!!