Vosí hnízda | recept na vánoční cukroví
Vosí hnízda | recept na vánoční cukroví. Vosí hnízda patří k oblíbeným druhům nepečeného vánočního cukroví. Tenhle recept je fakt skvělý a úlky se povedou každému. My je milujeme. Vyzkoušejte!
Co je potřeba
1 sáček dětských piškotů (kupuji radši dva – jeden do zásoby, kdyby náhodou )
16 dkg moučkového cukru
8 dkg změklého másla nebo Hery (já dávám Heru)
2 polévkové lžíce kakaa
5 dkg strouhaných nebo nasekaných ořechů (vlasšké, ale můžou být i jiné)
2 polévkové lžíce rumu
2 polévkové lžíce vlahého mléka
NÁPLŇ:
12 dkg másla
2 žloutky
10 dkg moučkového cukru
4 polévkové lžíce rumu
Krok 1
Z balíčku odebereme 30 ks piškotů a dáme je stranou. Ostatní piškoty rozdrtíme válečkem nebo nameleme. Piškotovou drť smícháme v míse s moučkovým cukrem, kakaem a strouhanými ořechy.
Krok 2
Zavlažíme teplým mlékem a ochutíme rumem. Přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud se těsto lepí, tak podsypáváme ještě piškotovou drtí, dokud se nepřestane lepit. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout v lednici a mezitím si nachystáme náplň. Tu si připravíme tak, že ušleháme z másla, cukru, žloutků a rumu hustší pěnu. Naplníte s tím víc jak 30 ks piškotů a nebo můžete slepovat nějaké cukroví.
Krok 3
Formičku vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme do ní těsto (ne až po okraj!), obráceným koncem vařečky uděláme do středu těsta důlek, který naplníme (nejlépe stříkačkou) vaječným likérem. Přiklopíme piškot a vyklepneme.
Krok 4
Pokud by Vám to nějak nešlo vyklepnout, tak dělejte mělčí důlek, aby se dalo méně likéru. Pak to jde líp vyklopit. Uchováváme v chladu. DOBROU CHUŤ!!!
Krémovou náplň nedělám, úlky mi potom přijdou suché a piškot tvrdý. Úlky plním vaječným likérem. Jsou ihned po zhotovení měkké a vláčné (hlavně piškot). Všem vřele doporučuji plnit likérem!
Pokud použijete místo likéru ten krém, vystačí vám klidně i na trojnásobnou dávku těsta, je ho opravdu hodně.