Škeble | recept na vánoční cukroví
Škeble | recept na vánoční cukroví. Tohle cukroví radím dělat rovnou z dvojité dávky, protože je naprosto fantastické. Mně na něj chodil v noci nějaký skřítek a tak se ani Vánoc nedočkalo. Upečte si letos vánoční škeble, určitě si je také zamilujete.
Co je potřeba
Na těsto:
250 g tuku
250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička vody
1 lžička octa
Na nádivku:
120 g mletých vlašských ořechů
100 g cukru moučka
1 vejce
1 – 2 polévkové lžíce rumu
1 – 2 polévkové lžíce kakaa
Na obalení:
moučkový a vanilkový cukr
Krok 1
Z uvedených surovin si vypracujeme těsto (dle potřeby ještě moučíme), které necháme do druhého dne odležet v lednici (balím ho do potravinářské folie). Když je těsto odleželé, tak si připravíme nádivku tak, že najemno posekáme vlašské ořechy a smícháme s ostatními surovinami (jen zastudena, nic se nevaří!).
Krok 2
Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka (dělala jsem o průměru asi 5 cm).
Krok 3
Kolečka naplníme asi lžičkou nádivky, přehneme napůlku a kraje přitlačíme, aby nádivka nevytekla bokem a přední strana musí zůstat otevřená.
Krok 4
Takto škeble klademe na pečící papír a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C dorůžova až zlatava. Ještě teplé je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
KRÁSNÉ VÁNOCE!!!
Nelekněte se, když vám nádivka během pečení trochu vyteče ze škeblí. Nádivka drží tvar, stačí nechat škeble zchladnout a pak jen obalit v cukru.