Jemné linecké těsto | recept
Jemné linecké těsto | recept. Linecké patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Vyzkoušejte si následující recept na linecké. S těstem se opravdu krásně pracuje a všem ho mohu jen a jen doporučit! Přes 6 let jsem nemohla narazit na ten správný recept na linecké, vždy se mi trhalo, nebo drolilo, tohle je to pravé!!! Určitě se vám také povede.
Co je potřeba
250 g hladké mouky
160 g másla nebo Hery (používám Heru)
2 žloutky
80 g moučkového cukru
citrónová kůra z půlky citrónu
1 čajová lžička citrónové šťávy
Krok 1
V míse smícháme mouku s cukrem a přidáme změklou Heru, kterou jakoby nožem rozsekáme do mouky. Poté přidáme ostatní suroviny a v míse vše v ruce promneme, až vznikne jakási drobenka.
Krok 2
Pak „drobenku“ vysypeme na vál a na něm vypracujeme krásně hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 2 hodinky odpočinout do lednice (paní Laďka psala, že to není nutné, ale já měla čas, takže jsem ho odležet dala).
Krok 3
Poté těsto rozválíme a vykrajujeme kytičky, nebo jaký kdo má rád tvar, vždy však plný spodek a vršek s dírkou.
Krok 4
Kytičky dáváme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova.
Krok 5
Vychladlé kytičky slepujeme marmeládou a obalujeme v moučkovém cukru. Přeji krásné Vánoce!!! DOBROU CHUŤ!!!