Perníčky od Anturky | recept
Perníčky od Anturky | recept. Vůně vánočních perníčků patří ke klasickým svátečním vůním. Hledáte-li ten správný recept na perníčky, vyzkoušejte tento. Je plný medu a koření, jak má správný perník být. S těstem se navíc dobře pracuje, vyřádit se můžete při vykrajování tvarů a popustit uzdu fantazie při jejich zdobení.
Co je potřeba
50 dkg hladké mouky
25 dkg moučkového cukru
2 celá vejce
10 dkg másla (použila jsem Heru)
2 polévkové lžíce medu
2 polévkové lžíce rumu
1 polévková lžíce perníkového koření
1 polévková lžíce kaka
1/2 čajové lžičky jedlé sody
Na potření:
1 celé vejce
asi 2 – 3 čajové lžičky mléka
Na bílkovou polevu:
1 bílek
16 dlg moučkového cukru (3x prosátého)
1 čajová lžička citrónové šťávy – vše šlehat asi 5 minut, dokud nezhoustne
Krok 1
Mouku a cukr prosejeme přes sítko, přidáme ostatní suroviny a vařečkou promícháme.
Krok 2
Poté vše vysypeme na vál a vypracujeme krásně hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
Krok 3
Druhý den než začneme těsto válet, tak ho necháme v pokojové teplotě asi 10 minut povolit (jde to potom lépe válet). Těsto vyválíme na 3 – 4 mm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme tvary a klademe je na plech vyložený pečícím papírem (používám silikonový papír, ale v orig. receptu paní píše, že papír trochu potře olejem).
Krok 4
Hned po vyndání z trouby perníčky potřeme vajíčkem rozkvedlaným s trochou mléka, aby se krásně leskly.
Krok 5
Druhý den (pokud ještě nějaké zbydou) je zdobíme bílkovou polevou. DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ VÁNOCE!!!