Perníková chaloupka | recept na perník
Perníková chaloupka | recept na perník. Upečte si se mnou perníkovou chaloupku, recept na základní těsto je klasický a všechno další už závisí na vaší fantazii. Ale žádný strach, poradím vám, jak krok za krokem vytvořit krásný domeček z perníku. Výsledné dílo za to stojí a s trochou trpělivosti to zvládne každý. Vytvořte si se mnou krásnou adventní dekoraci z voňavého perníku.
Co je potřeba
650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
6 polévkových lžic medu
50 g Hery nebo másla
4 celá vejce
3 čajové lžičky perníkového koření
3 čajové lžičky kakaa
2 čajové lžičky jedlé sody
Na potření:
1 celé vejce
4 čajové lžičky mléka
Bílková poleva:
1 bílek
16 dkg moučkového cukru (4x prosátého)
1 čajová lžička Solamylu
1 čajová lžička citrónové šťávy
Krok 1
Ze surovin si uděláme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme nejmémě na dvě hodiny odpočinout do lednice. Poté si těsto rozválíme asi na 0,5 – 0,7 cm silný plát a vykrojíme stěny chaloupky a základní desku (20 x 15 cm). Upečeme dozlatova.
Krok 2
Hotové perníky potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka. Druhý den stěny dle fantazie namalujeme bílkovou polevou. Tu přichystáme tak, že uvedené ingredience šleháme na 5 minut na nejvyšší otáčky.
Krok 3
Základní desku jsem také malovala bílkovou polevou, kterou jsem dala do misky a přidala dle potřeby trochu vody (asi 1 – 2 čajové lžičky) a poté štětcem nanášela na plochu (nejdříve jsem si naznačila vlnky, abych potom nepřetáhla). Opět necháme vše do druhého dne zaschnout.
Krok 4
Druhý den každou hranu zabrousíme rašplí nebo smirkem tak, aby do sebe chaloupka krásně pasovala.
Krok 5
Slepujeme též bílkovou polevou. Když je chaloupka celá, zamaskujeme všechny spoje a co se nepovedlo, uděláme rampouchy a máme hotovo.
Přeji krásný advent!