Pindruše
Nevím, kde toto pečivo z listového těsta přišlo ke svému názvu, ani původ slova pindruše není jasný. Podle všeho nic neznamená a byl uměle vytvořen, jistě si všichni vzpomenete na známou pohádku o houbičkách. Recept v různých obměnách koluje po internetu a v ústním podání. Je to totiž moučník, který je nejen chutný, ale i bleskově připravený, takže jako stvořený pro nečekané hosty. Vyzkoušejte ho i vy.
Co je potřeba
- 400 g listového těsta
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- povidla
Drobenka:
- - 50 g moučkového cukru
- - 50 g másla nebo jiného tuku
- - 125 g hladké mouky
Krok 1
Připravte si tvarohovou náplň. Budete potřebovat tvaroh v kostce, cukr, vejce a pudinkový prášek. Vše promíchejte dohromady. Vaničkový tvaroh se nehodí, je příliš řídký a s nádivkou se pak špatně pracuje.
Krok 2
Listové těsto rozválejte na tloušťku asi 2 mm. Pro usnadnění a urychlení práce je výhodou použít koupené již vyválené těsto. Plát rádlem nebo nožem rozdělte na čtverce. Velikost si zvolte sami. Čím menší budou, tím úhlednější koláčky vytvoříte. Počítejte ale s tím, že balení nádivky je mnohem snadnější do větších čtverců.
Krok 3
Do středu každého čtverce položte lžíci tvarohové náplně. Spojte protilehlé rohy a nádivku v těstě dobře utěsněte. Vytvořte koláček a položte ho na plech spojem nahoru. Palcem omočeným v mouce utvořte v bochánku důlek. Hodně těsto zmáčkněte, důlek musí být hluboký a těsto na jeho pomyslném dně co nejtenčí. Důlek naplňte povidly, nejlépe švestkovými.
Krok 4
Ze změklého tuku, mouky a cukru udělejte drobenku. Drobenkou posypte každý koláček, nemusíte s ní šetřit, je jí dost. Pečte v předem vyhřáté troubě při 200°C do zezlátnutí. Po upečení přeložte na mřížku a nechte vychladnout.
Varování: Při pečení mají povidla tendenci vytékat. Částečně tomu zabráníte přimícháním pudinkového prášku do povidel.