České buchty | recept na buchty jako z pohádky
České buchty | recept na buchty jako z pohádky. Také se příliš nekamarádíte s kynutým těstem a klasické kynuté buchty jsou pro vás opravdový oříšek? Věřte, že s mým receptem je hravě zvládnete a sklidíte zaručený obdiv. Upečte si k nědělní kávě české buchty jako z pohádky. Při dodržení následujícího postupu uvidíte, že počáteční obavy byly zbytečné.
Co je potřeba
TĚSTO:
6 dkg másla nebo rostlinného tuku (Hera)
6 dkg moučkového cukru
1 balíček van. cukru
2 žloutky
60 dkg polohrubé mouky
trocha soli
200 ml mléka
slunečnicový olej (na vymazání pekáčku)
KVÁSEK:
150 ml vlažného mléka
30 g droždí
1 polévková lžíce moučkového cukru
Krok 1
Z vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Kvásek zadělávám do půllitrového hrnečku a dávám na talířek, protože se mi pravidělně stává, že to vypadá jako v pohádce Hrnečku, vař!
Krok 2
Máslo, moučkový a vanilkový cukr a žloutky umícháme ručním šlehačem do pěny.
Krok 3
Mouku se špetkou soli promícháme, přidáme vyšlehanou hmotu, kvásek a 200 ml mléka.
Krok 4
Vařečkou promícháme a potom všechno vysypeme na pomoučený vál a vypracujeme těsto. Ze začátku se to může lepit, v tom případě přidáme ještě mouku. Těsto dáme na teplé místo vykynout.
Krok 5
Když je těsto vykynuté, polévkovou lžící odkrajujeme, kousky dáme na vál. Roztáhneme prsty, aby z nich byla malá placička, vložíme náplň a odspodu těsto prsty tlačíme nahoru, až se nám pomalu náplň schová. A potom na vršku těsto zmáčkneme do "kohoutího hřebínku" a ohneme. Na vále mezi dlaněmi točíme až máme kulatou placičku.
Krok 6
Na dno pekáčku nalijeme olej tak, aby ho zaplnil a každou buchtu v něm ze všech stran namočíme. Buchty skládáme k sobě, stočením dolů. Když máme všechny, necháme je ještě asi 10 minut kynout.
Krok 7
Potom je ještě jednou potřeme olejem ze dna pekáčku a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme asi 20 minut, dokud nejsou svrchu krásně zlatavé. A je hotovo. Dobrou chuť!
Jako bonus přidávám videonávod, který vám názorně ukáže, jak připravit kvásek.