Hraběnčin koláč | recept na křehké ovocné řezy
Hraběnčin koláč | recept na křehké ovocné řezy. Hraběnčiny řezy jsou většinou připravovány s jablky, ale i s jiným ovocem jsou výborné. Zkuste můj netradiční recept na hraběnčiny řezy s borůvkami a meruňkami. Recept na tyto křehké ovocné řezy sice vypadá složitě, ale s trochou trpělivosti to zvládne každý. Vyzkoušejte hraběnčiny řezy podle mého receptu, k nedělní kávě se budou hodit skvěle.
Co je potřeba
TĚSTO (na jeden nízký plech)
40 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 žloutky
250 g hery
NÁPLŇ:
2 tvarohy v kostce
1 žloutek
rozinky
2 lžíce cukru (nebo dle chuti)
ovoce dle chuti (borůvky, meruňky, broskve,...)
Krok 1
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto. Nelekejte se, těsto se bude zpočátku drobit, ale brzy to přejde.
Krok 2
1/3 těsta odkrojíme a vložíme do mrazáku. Zbylé 2 třetiny vyválíme. Jde to špatně, můžete ho klidně vmačkat na plech prsty tak, aby těsto po stranách tvořilo mírný okraj.
Krok 3
Na těsto dáme tvaroh umíchaný s ostatními surovinami, poklademe ovocem a na něj rozetřeme sníh ze 4 bílků.
Krok 4
Z mrazáku vytáhneme zbylou 1/3 těsta a na hrubém struhadle ji nastrouháme na sníh. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C, pečeme asi 20 až 25 minut.
Na tvaroh rozhodně nepoužívejte mražené ovoce, zvláště pokud použijete tvaroh ve vaničce, který je sám o sobě dost řídký. Koláč by vám pak, podobně jako mně, nešel pořádně nandat na talířek.