Krtkův dort na plechu | recept
Krtkův dort na plechu | recept. Krtkův dort zná každý, proč ho ale péct z prefabrikovaných směsí, když si ho úplně jednoduše můžete připravit doma sami? Zkuste ho tentokrát na plech, určitě si také pochutnáte.
Co je potřeba
Těsto:
320 g hladké mouky
180 g cukru
3 vejce
3 polévkové lžíce kakaa
200 ml oleje
200 ml mléka
1 prášek do pečiva
Stracciatelový krém:
250 g tvarohu v kostce
2 zakysané smetany (celkem 400 g)
250 ml smetany ke šlehání
100 g čokolády na vaření
1 vanilkový cukr + uvařený pudink + 4 banány
Pudink:
250 ml mléka
1 a půl balíčku vanilkového pudinku
dle chuti asi 4 polévkové lžíce cukru
Nejdříve si ze surovin uvaříme hustý pudink, klasicky dle návodu a necháme vychladnout.
Těsto:
Oddělíme si žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru ručním šlehačem vyšleháme pěnu, do které pak po částech zašleháme olej a mléko.
Potom si smícháme hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a též zašleháme do těsta.
Nakonec vařečkou vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na sádlem vymazaný a polohrubou moukou vysypaný vyšší plech (nejlépe buchťák s ušima) a dáme péct na 160°C asi na 30 minut.
Stracciatelový krém:
V míse si ručním šlehačem vyšleháme tvaroh se zakysanými smetanami. Potom do toho po lžících zašleháme vychladlý hustý pudink (to aby nám krém držel) a najemno nastrouhanou čokoládu na vaření a vanilkový cukr. Nakonec si vyšleháme smetanu (bez ztužovače) a zapracujeme ji do krému. Pro nás byl krém sladký akorát, ale klidně dle chuti ještě můžete přisladit.
Když je těsto upečené a zchladlé, tak si navrchu nožem naznačíme okraje a pak ještě jakoby šachovnici (viz. foto). To aby se nám buchta dobře dlabala. Vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme. Ale pozor, ne až na dno!!! Vydlabané kousky schováme bokem do misky a jdeme si připravit stracciatelový krém.
Když je krém hotový, tak si banány podélně rozkrojíme a naskládáme je na dno buchty. Na ně pak rozetřeme krém a navrch krému rozdrobíme kousky vydlabaného těsta (dala jsem jen trochu, zbytek mi totiž zbaštili chlapáci, než jsem dodělala krém).
A je hotovo. Už jen zbývá vydržet a nechat přes noc buchtu ztuhnout v lednici nebo někde v chladnu (já měla jen na chodbě, kde se netopí).
Je fakt výborná, určitě zkuste!
DOBROU CHUŤ!!!