Skvělý rýžový nákyp | recept na sladké jídlo
Skvělý rýžový nákyp | recept na sladké jídlo. Rýžový nákyp proslul neblahou pověstí, čímž jsou vinny školní jídelny. Následují recept vás přesvědčí, že tomu tak rozhodně nemusí být. Připravte si skvělý rýžový nákyp, po němž se budou olizovat i jeho největší odpůrci. Vyzkoušejte!
Co je potřeba
3 sáčky rýže (NE sypaná, nákyp s ní není tak dobrý)
1 l mléka
250 ml vody
150 g másla
100 g cukru
4 vejce (sníh)
špetka soli
kompotované ovoce (broskve, meruňky, švestky…)
strouhanka a trochu másla na vymazání a vysypání zapékací mísy
Zapékací mísu si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do velkého hrnce (líp se to míchá) nalijeme mléko, vodu, přidáme 50 g másla a špetku soli. Na el. sporáku č.4 přivedeme pomalu k varu (nepřikrýváme). Mezitím si rýži vysypeme do cedníku, propláchneme studenou vodou a poté hned spaříme vařící vodou z konvice. Jak nám mléko začne dělat pěnu, tak do něj vsypeme rýži a uvaříme ji doměkka (asi 15 minut).
Rýži často míchám, aby se nepřipálila. Vznikne nám jakoby rýžová kaše, kterou necháme trochu zchladnout. Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem a 100 g másla. Z bílků vyšleháme sníh. Když je kaše vlahá, tak do ní nejdříve vmícháme žlutý krém, důkladně propracujeme, potom přidáme pokrájené ovoce a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
Vše nalijeme do zapékací mísy (vršek nákypu můžeme ještě posypat skořicovým cukrem), zavřeme víčkem a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 30 minut, nebo dokud není nákyp krásně zlatavý.
DOBROU CHUŤ!!!