Bramborové šišky s mákem | recept na sladké jídlo
Bramborové šišky s mákem | recept na sladké jídlo. Není nad tradiční jídla, ačkoli na ně někdy zapomínáme vlivem obrovského množství "moderních" receptů. Uvařte si bramborové šišky s mákem. Toto sladké jídlo potěší jistě nejen děti.
Co je potřeba
500 g brambor
200 g hrubé mouky
1 žloutek
1 polévková lžíce vody
sůl dle potřeby
120 g mletého máku
70 g moučkového cukru
50 g másla
olej
Brambory si nejlépe večer uvaříme ve slupce. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
K bramborám přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočinout.
Mezitím si dáme do hrnce vařit mírně osolenou vodu, v misce si smícháme mletý mák s cukrem a na plotně si rozpustíme máslo.
Když je těsto odpočinuté a voda se nám vaří (el. sporák na č.5), tak z těsta tvoříme špalíčky, které potom mezi dlaněmi vytvarujeme v šišky asi 1 cm široké a dlouhé asi jako malíček.
Hotové šišky házíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, tak je děrovanou naběračkou sbíráme.
Dáme je do mísy a ihned promastíme troškou oleje, aby se nám pak neslepily. Na talíři podáváme posypané směsí máku s cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
DOBROU CHUŤ!!!
Poznámka: Ke sladkým jídlům by se vždy měly dělat hutnější polévky jako např. dršťková, čočková, bramboračka, já tentokrát vařila gulášovku.