Sladkokyselé zelí | recept
Sladkokyselé zelí | recept. Milé maminky, napadlo mě vložit pro vás recept na sladkokyselé přílohové zelí, protože třeba některá máte problém s jeho vařením. Pořád hlídáte hodinky, ochutnáváte, jestli už je hotové. Zkrátka to neustále nějak není ono. Měla jsem totiž ten samý problém, dokud jsem nedostala recept od manželovi babičky, u které mi vždycky strašně chutnalo. Pokud na tom jste stejně, jako jsem byla já, vyzkoušejte. Nic na tom není a přitom je tak dobré.
Co je potřeba
1 sklenice sterilovaného zelí
1 větši cibule
sádlo
cukr
sůl
ocet
Krok 1
Do hrnce vysypeme zelí i s vodou, přihodíme na kostičky pokrájenou cibulku a přidáme asi 1,5 cm silný proužek sádla.
Krok 2
Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. Hrnec přikryjeme pokličkou (obsah nemícháme) a necháme tak, dokud se zelí nezačne vařit. Jakmile se zelí začne vařit, stáhneme sporák na č. 3 a obsah promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit.
Krok 3
Občas se koukneme, jestli na dně je ještě voda. Pokud ano – dusíme ještě dál, pokud ne – hurá, je HOTOVO. Odhadovaný čas, za jak dlouho se voda vypaří, je asi 20 – 30 minut.
Krok 4
Pak už jen dochutíme, jak kdo rád a podáváme s nějakou dobrotou. Dochucuji 6 hrstěmi cukru (naberu cukr a zavřu dlaň) a asi 1 – 2 čajové lžičky soli. Ocet už většinou ani nepoužívám, protože manžel má zelí rád spíš sladší. Zkuste. Není to pracné, jen občas nakouknete pod pokličku, zda je na dně ještě voda a ani nemusíte chutnat, protože pokud tam nebude, anebo bude minimálně, bude zelí hotové.
DOBROU CHUŤ!!!