Segedínský guláš se zakysanou smetanou | jednoduchý recept na guláš
Segedínský guláš se zakysanou smetanou | jednoduchý recept na guláš. Segedínský guláš je alternativou klasického, zelí dodá pokrmu příjemně nakyslou chuť. Vyzkoušejte můj recept na segedín, uvidíte, že je téměř bez práce a je hotový poměrně rychle. Segedánský guláš můžete podávat klasicky s knedlíky, ale můžete zvolit i jinou přílohu dle své chuti.
Co je potřeba
1/2 kg vepřového plecka
10 – 15 dkg anglické slaniny
25 dkg červené cibule (může být i bílá, ale s červenou je to lepší)
1 velká sklenice kysaného nebo sterilovaného zelí (já dávám celou 720 ml, ale můžete dát jen půlku
1 zakysaná smetana
2 lžičky pálivé papriky
2 lžičky sladké papriky
kůra z půlky citrónu (vcelku)
olej, sůl, pepř, cukr – dle chuti
případně instantní jíška
Krok 1
Slaninu nakrájíme na kostičky, osmahneme na tuku a přidáme citrónovou kůru, maso pokrájené na kostičky a smažíme 10 – 15 minut.
Krok 2
Potom přidáme cibuli pokrájenou na půlkolečka, asi 2 minutky osmahneme. Osolíme a opepříme, dusíme 15 minut.
Krok 3
Následně přidáme zelí, přilijeme vodu dle potřeby (asi 1,5 – 2 l) a dusíme půl hodiny.
Krok 4
V dalším kroku vytáhneme citronovou kůru, přisypeme papriky (sladkou i pálivou), zjemníme zakysamou smetanou. Podle potřeby ještě můžeme zahustit instantní jíškou . Nakonec dochutíme cukrem, solí, citrónem (je-li třeba) a případně maggi. Podáváme s knedlíky.