Hovězí maso se šípkovou omáčkou | recept
Hovězí maso se šípkovou omáčkou | recept. Přemýšlíte, co k nedělními obědu? Nechte se inspirovat mým receptem na hovězí maso se šípkovou omáčkou. Jde o klasické jídlo, které však uspěje i v moderní kuchyni. Obvykle šípkovou omáčku podávám s kynutými knedlíky. Vždycky jsem si myslela, jaká věda je uvařit tuhle omáčku, ale nic na tom není a manžel se olizoval až za ušima.
Co je potřeba
asi 500 g falešné svíčkové (může být třeba i vepřové plecko)
2 mrkve
1 petržel
asi 3cm silný kus celeru
2 větší cibule
10 kuliček celého pepře
10 kuliček jalovce
10 kuliček nového koření
3 bobkové listy
300 ml červeného vína
voda dle potřeby
asi 2 cm silný plátek másla
3 polévkové lžíce hladké mouky
2 vrchovaté lžíce šípkové zavařeniny
kousek špeku
sůl, cukr
citrónová šťáva
Krok 1
Nejdříve si nakrájíme kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a maso prošpikujeme hranolky špeku.
Krok 2
Poté si na sporáku na č. 6 rozpustíme máslo a na něm orestujeme kořenovou zeleninu společně s kořením (je dobré koření dát do kousku čisté látky, abychom pak všechno koření dobře vyjmuli z omáčky ven – já bohužel neměla, a tak jsem pak lovila kuličku po kuličce). Když je zelenina opečená, tak přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom na zeleninu položíme osolené a prošpikované maso a ze všech stran ho osmahneme, aby se nám zatáhlo.
Krok 3
Když je maso zatažené, podlijeme ho červeným vínem (použila jsem jemně perlivé červené víno Lambrusco, protože jsem neměla sílu otevřít klasické víno se špunten a jedinné tohle v naší vinotéce nemělo špunt), sporák stáhneme na č. 4 a zbytek asi do 1,5 l dolijeme horkou vodou. Takto vaříme, dokud nám maso nezměkne a dle potřeby doléváme vodu. Já vše vařila v papiňáku asi jeden a půl hodinky.
Krok 4
Když je maso měkké, tak ho vyndáme, omáčku zcedíme, vyndáme koření a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme. Do vzniklé omáčky pak přidáme šípkovou zavařeninu (koupila jsem v Kauflandu za 50 Kč, vystačí tak na 5 omáček a chuťově je sama o sobě výborná i na housku) a asi 5 minutek necháme povařit.
Krok 5
Omáčku zahustíme ve studené vodě rozmíchanou hladkou moukou a ještě povaříme 10 minut do zhoustnutí. Nakonec do omáčky hodíme na plátky nakrájené maso a dochutíme cukrem, solí a šťávou z citrónu. Chuť by měla být podobná svíčkové, taková spíše sladkokyselá. Na talíři ještě ozdobíme šlehačkou nebo zakysanou smetanou a troškou šípkové zavařeniny. Podáváme s houskovým knedlíkem. DOBROU CHUŤ!!!