Zapečené brambory se slaninou | recept na jednoduché francouzské brambory
Zapečené brambory se slaninou | recept na jednoduché francouzské brambory. Recept na zapečené francouzské brambory s hráškem a slaninou patří k našim rodinným oblíbencům. Jejich příprava není nijak složitá ani zdlouhavá, brambory není třeba dopředu vařit. Pokrm dostane díky slanině skvělou chuť i vůni, smetana s vajíčkem pak zajistí, že budou brambory dobře držet pohromadě. Pokud přemýšlíte, co k večeři nebo k lehkému obědu, vyzkoušejte můj recept na zapečené brambory se slaninou, skvěle vypadá i chutná.
Co je potřeba
10 – 15 ks větších syrových brambor
20 dkg krájené anglické slaniny
2 – 3 větší cibule
trochu másla na vymazání formy
sterilovaný hrášek
10 dkg eidamu
1 celé vejce
smetana ke šlehání
Podravka nebo Solčanka, sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Syrové brambory si (na elektrickém kráječi) nakrájíme na asi 3 mm silné plátky. Na o něco slabší kolečka si nakrájíme cibuli. Sýr si nastrouháme na jemném struhadle a anglickou slaninu ještě nasekáme na kostičky, rozebereme ji na vzniklé malé plátky.
Krok 2
Zapékací mísu si vymažeme máslem a vrstvíme brambory, které osolíme a lehce opepříme. Na brambory klademe slaninu, pokračujeme hráškem, posypeme cibulí a nakonec sýrem.
Krok 3
Vše opakujeme asi 4x – 5x. Poslední vrstvu budou tvořit brambory, které lehce osolíme, zasypeme Podravkou a zalijeme vajíčkem rozšlehaným se smetanou.
Krok 4
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud brambory na vršku nejsou krásně zlatavé. Vyzkoušejte!