Skvělé cukeťáky | recept na placky z cukety
Skvělé cukeťáky | recept na placky z cukety. Cuketa je velice vděčnou zeleninou, nejen že je velice zdravá, ale zároveň ji uplatníte při přípravě sladkých i slaných jídel. K jedné z nejoblíbenějších úprav této zeleniny patří bezesporu cukeťáky. Připravte si je podle mého receptu. Je rychlý a jednoduchý. Cukeťáky patří ke klasickým letním jídlům. Uvidíte, že nebudete stíhat ani smažit. Inspirujte se mým receptem na skvělé cukeťáky.
Co je potřeba
1/2 kg cukety
2 celá vejce
2 větší brambory
15 – 20 dkg polohrubé mouky
majoránka, sůl, česnek - dle chuti
olej na smažení
Krok 1
Předpis na cukeťáky je pouze orientační. Pokud si cukety pěstujete, určitě víte, že obvykle rostou rychleji, než je stíháme konzumovat. Proto mívají větší rozměry a právě takové se pro přípravu cukeťáků hodí. Množství surovin budete pravděpodobně muset násobit podle velikosti vaší cukety.
Krok 2
Jejich příprava je obdobná jako u bramboráků, jen jejich chuť je jemnější. Pokud máte cukety s velkými semínky, určitě je odstraňte, malá semínka můžete ponechat. Oloupanou cuketu nastrouháme najemno.
Krok 3
Následně do mísy nastrouháme ještě brambory. Pokud cuketa a brambory pustí hodně vody, trochu ji slijeme.
Krok 4
Dále přisypeme mouku, sůl, pepř a majoránku, případně ještě do mísy prolisujeme česnek, množství zvolte dle chuti.
Krok 5
Všechno důkladně propracujeme na těsto podobné bramborákům.
Krok 6
V hlubší pánvi rozehřejeme vrstvu oleje. Cukeťáky smažíme z obou stran dozlatova. Dobrou chuť!