Domácí boršč | recept na vydatnou polévku
Domácí boršč | recept na vydatnou polévku. Předkládám vám svůj oblíbený recept na boršč. Na první pohled vypadá složitě, ale zdání klame, recept zvládne opravdu každý. Boršč je poměrně hutná a sytá polévka. Neobejdete se bez masa, typickou barvu mu pak dodává červená řepa a vůni kopr, nesmí chybět ani zelí. Na boršč existuje celá řada receptů. Pokud byste si boršč rádi uvařili doma, ale nemáte svůj ověřený předpis, vyzkoušejte ten můj. Výsledek je zaručen.
Co je potřeba
500 g hovězí polévkové směsi (kombinace morkových kostí a masa) nebo nakombinujte s vepřovým, případně i drůbežím masem
2 – 3 l vody
100 g malých bílých fazolek
2 menší cibule
1 – 2 mrkve
1 menší červená řepa
3 velké brambory
1/4 hlávky čerstvého bílého zelí
1 zakysaná smetana
1 rajský protlak (140 g)
olej
3 bobkové listy
10 kuliček nového koření
1 čajová lžička majoránky
špetka mletého pepře
2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného kopru (může být i čerstvý, v tom případě ale množství snížíme)
sůl a maggi na dochucení
Krok 1
Do velkého hrnce (osobně používám pětilitrový) vložíme maso s morkovými kostmi, fazolky, jednu cibuli pokrájenou na kostičky, osolíme, zalijeme vodou a dáme vařit.
Krok 2
Mezitím si červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev pokrájíme na kolečka, brambory na kostičky, druhou cibuli nasekáme na kostičky. Zelí si nakrouháme nebo nakrájíme na slabší nudličky.
Krok 3
Když jsou fazolky uvařené, vyjmeme morkové kosti (ale maso necháváme dál vařit) a přidáme do hrnce červenou řepu. Necháme 5 – 10 minut povařit, aby řepa pustila barvu. Poté přisypeme mrkev a brambory.
Krok 4
Mezitím si na trošce oleje na pánvi necháme zrůžovět druhou cibuli a na ni dáme celý rajský protlak. Asi 3 minuty mícháme. Když jsou brambory měkké, přidáme směs cibule a protlaku do polévky a důkladně promícháme.
Krok 5
Vzápětí přihodíme nakrouhané zelí a koření (bobkový list, nové koření, majoránku a trošku mletého pepře). Povaříme 10 minut, poté maso vyndáme, pokrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky.
Krok 6
Když je maso i zelenina měkká, dochutíme podle potřeby solí a maggi a přidáme kopr, který je pro tu správnou chuť a vůni boršče velmi důležitý. Pokud ho rádi nemáte, přidejte alespoň malou lžičku. Servírujeme se lžící zakysané smetany.
Existuje jednoduchý trik, jak poznat, že jsou fazolky uvařené. Pár si jich vyndáme na lžíci bez vody a foukneme na ně. Pokud jsou uvařené, sloupne se slupička.
Místo čerstvého zelí můžeme použít sterilované, ale potom je třeba polévku déle vařit, dokud není zelí měkké.