Mléčná polévka s houbami | recept na maminčinu mlíkajdu
Mléčná polévka s houbami | recept na maminčinu mlíkajdu. Už nevíte, co byste uvařili z houbové nadílky? Vyzkoušejte si náš rodinný recept na mléčnou polévku s houbami. Já houby nejím, ale v maminčině mlíkajdě mi vůbec nevadí, mám ji ráda už od malička. Polévka má jemně nakyslou chuť a voní po prázdninovém lese, vyzkoušejte si ji připravit také, není to nic těžkého.
Co je potřeba
asi 30 dkg čerstvých hub nebo 2 – 3 hrsti sušených hub
2 větší brambory
bujón (nemusí být)
1 vejce
300 – 400 ml mléka
2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky
1 čajová lžička kmínu
sůl
maggi
ocet
Krok 1
Houby pokrájíme na kostičky a propláchneme (sušené houby namočíme do vody den předem).
Krok 2
Brambory oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Dáme do hrnce s vodou, přidáme bujón, kmín, osolíme a vaříme 20 minut na mírném ohni (el. sporák č. 4). Nepřikrýváme pokličkou, protože houby rády dělají pěnu a pak nám vytečou na sporák.
Krok 3
Po 20 – ti minutách do hrnce vmícháme mléko rozmíchané s hladkou moukou a důkladně promícháme. Povaříme asi deset minut a poté do polévky vmícháme jedno rozkvedlané vejce.
Krok 4
Nakonec polévku dochutíme solí, maggim a asi 2 – 3 lžícemi octa (dle chuti). Polévka by měla být taková nakyslá, prostě výborná!