Květáková polévka | recept na zeleninovou polévku
Květáková polévka | recept na zeleninovou polévku. Květáková polévka nemusí být jen nenáviděnou polévkou ze školní jídelny. S mým receptem určitě změníte názor a zařadíte ji do svého repertoáru. Uvařte si ji krok za krokem, na následujících řádcích vám poradím, jak na to.
Co je potřeba
1 menší květák nebo co zbude, když obalujete
1 vejce
2 polévkové lžíce hladké mouky
asi 2 cm silný plátek másla
1/2 kostky Karpatského nebo jiného bujónu
1 – 2 polévkové lžíce tmavé instantní jíšky Knorr
sůl
maggi
libeček (je nejlepší, ale může být i petrželka)
V hrnci si uděláme na másle zlatavou jíšku (el. sporák na č.4), trochu osolíme a zalijeme horkou vodou z konvice.
Přidáme na malé růžičky naporcovaný květák a půlku bujónu. Sporák máme stále na č.4 a takto vaříme 15 – 20 minut, nebo dokud není květák krásně měkký (vařím, dokud se mi trošku nezačne „rozpadat“).
Poté přidám pro tmavší barvičku asi 2 polévkové lžíce jíšky Knorr a nechám asi 5 minut vařit (jíška se musí dokonale rozpustit).
Do hotové polévky rozmíchám jedno vejce a přidám nadrobno pokrájený čerstvý libeček – libeček dá polévce fantastickou vůni, samozřejmě můžete dát petrželku nebo pažitku, ale libeček je opravdu nej. Polévku dochutím solí a maggi.