Čočková polévka | recept
Čočková polévka | recept. Dobrá polévka patří k základům. Uvařte si polévku podle mého dnešního receptu. Na následujících řádcích poradím, jak uvařit opravdu výbornou čočkovku. Kromě čočky je v ní i spousta zeleniny. Je poměrně dost sytá, obstojí tudíž i coby samostatné jídlo, hodí se třeba k večeři.
Co je potřeba
150 g čočky
2 větší brambory
2 – 3 nožičky slabých párků
kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev – od každého trochu)
1 menší cibule
kostička bujónu (používám Karpatský bujón, ale nemusí být)
olej (sádlo)
majoránka, 2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
na ozdobu zelená nať
Krok 1
Čočku opereme a na noc ji namočíme do 1,5 l vody. Druhý den ji v této vodě dáme vařit do změknutí, tj. asi 5 –10 minut.
Krok 2
Mezitím si nakrájíme brambory na kostičky, oloupeme párky a pokrájíme na kolečka, cibuli na malinké kostičky a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Potom si na sádle zpěníme cibulku a na ní zlehka osmahneme kořenovou zeleninu, párky a brambory, zaprášíme hladkou moukou, ještě rychle promícháme a zalijeme asi půl litrem horké vody z konvice.
Krok 3
Vše ještě důkladně promícháme a přidáme bujón (ten ale nemusí být). Jakmile se nám to začne vařit, přidáme do hrnce uvařenou čočku i s tou vodou, ve které jsme čočku vařili. Takto vaříme na mírném ohni (el. sporák č.4), dokud nejsou brambory a kořenová zelenina měkké.
Krok 4
Dle potřeby přiléváme vodu, ale polévka by v závěru měla být spíše hustší. Když jsou kořenová zelenina a brambory měkké, tak do polévky přidáme utřený česnek se solí, zelenou nať a polévku dochutíme solí popř. pepřem. Je naprosto výborná! DOBROU CHUŤ!!!