Štědrovečerní rybí polévka | recept na sváteční polévku
Štědrovečerní rybí polévka | recept na sváteční polévku. Ještě nemáte svůj osvědčený nebo po generace děděný recept na vánoční rybí polévku? Nebo chcete letos zkusit něco jiného než obvykle? Připravte si štědrovečerní polévku podle mého postupu, věřím, že si pochutnáte jako my.
Co je potřeba
kousek kapra (hlava a ocas nebo jedna podkova
1 větší mrkev
půlka celeru
1 větší petržel
4 stroužky česneku
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
6 kuliček celého pepře
muškátový oříšek
máslo
hladká mouka
osmahnuté kousky chleba na ozdobu do talíře
1 oloupaná mandlička kvůli tradici
Krok 1
Do vody dáme rybí hlavu a ocas, přidáme oloupanou celou kořenovou zeleninu a přidáme bobkový list, nové koření, česnek a celý pepř.
Krok 2
To vše vaříme, dokud není zelenina a ryba měkká. Poté zeleninu pokrájíme na silnější kolečka a rybu obereme (obírala jsem pouze ocas). To vše pak tyčovým mixérem rozmixujeme a přidáme do vývaru. Je lepší to do vývaru pasírovat přes sítko kvůli případným kostičkám, kterých jsme si nemuseli při obírání všimnout.
Krok 3
Nakonec si z másla a hladké mouky připravíme máslovou jíšku, do které přidáme špetku muškátového oříšku nebo květu, a za stálého míchání přidáme do polévky.
Krok 4
Polévku dochutíme solí a maggi a hodíme do ní jednu oloupanou mandličku. Kdo v talíři tuto mandličku najde, bude se ho po celý rok držet štěstí! Na talíři polévku dozdobíme osmahnutou houskou nebo chlebem.
Už nepoužívám na vývar hlavu a ocas, ale kus, který bych jinak obalila. Je to lepší a je tam víc masa na obrání.